AMED - Kürt dili üzerindeki baskılar ve önündeki yasal engellere dikkat çeken Amed Barosu Kürt Dili Komisyonu Başkanı Mehmet Fidan, anadil için Anayasa’nın değişmesi gerektiğini söyledi.
Kürt dil kurumları bu yılki Kürt Dil Bayramı’nı “Kürtçeye statü, anadilde eğitim” talebiyle karşılıyor. Kürt dili üzerindeki baskıların kaldırılması ve anadilde eğitim ve statü talebiyle bir dizi etkinlik düzenleniyor. Amed Barosu Kürt Dili Komisyonu Başkanı Mehmet Fidan, anadil üzerindeki baskılara ve yasal engelleri değerlendirdi.
ANADİLDE EĞİTİM
Fidan, Anayasanın 3’üncü maddesindeki, “Ülkenin dili Türkçe” ile 42’nci maddesindeki, “Türkçeden başka hiçbir dil, eğitim ve öğretim kurumlarında ana dilleri olarak okutulamaz ve öğretilemez” düzenlemelerinin anadil eğitimin önünde engel olduğunu belirtti. Kürtçenin önündeki engellerin kalkması için atılması gereken yasal adımları sıralayan Fidan, Türkiye’nin uluslararası sözleşmelerin anadile dair maddelerinin çoğuna şerh koyduğunu hatırlattı. Fidan, Türkiye’nin uluslararası sözleşmelerdeki kimi maddelere koyduğu şerhi kaldırması gerektiğinin altını çizdi. Fidan, “Türkiye Anayasası değiştirilmeli. Anayasa sadece Türk ulusuna göre hazırlanmış. Bu da Türkler dışındaki uluslar için büyük sorunlara, engellemelere neden oluyor. Bunun için de bu anayasanın değiştirilmesi gerekiyor. Tüm uluslar diliyle eğitimini görsün, diliyle yaşasın” dedi.
‘EVLERİMİZİ OKUL YAPALIM’
Kürt halkının kendi diliyle eğitim göremediğinin altını çizen Fidan, “Toplumsal olarak da birçok alanda, üniversitelerde Kürtçe ders çok az veriliyor ama yetmiyor. Bir insan anadilde eğitim alacaksa çocukluğundan, üniversiteye kadar olmalı. Üniversitede de kendi dilini kullanmalı. Bir Kürt hastalandığı zaman ya da devlet dairelerine gittiği zaman maalesef Türkçe diliyle derdini anlatmak zorunda kalıyor. Türkçe bilmeyen kişiler hastaneye gittikleri zaman derdini söyleyemiyor. Bu meşru değil. Her bir insan kendi diliyle sağlık hakkına sahip olmalı. Hastaneye gittiğin zaman o hizmeti almazsan, bu büyük bir haksızlık ve kabul edilemez bir durum” diye belirtti.
Anadilde eğitimin olmamasının büyük sorunlara yol açtığını dile getiren Fidan, “Kürt çocukları Türkçe konuşuyor. Bu hem asimilasyon politikasıdır hem de biraz bizim eksikliğimiz. Her ne kadar devletin politikaları asimilasyon olsa da, bizde onların işini biraz kolaylaştırıyoruz. Her zaman çocuklarla, ailemizle kendi dilimizle konuşmamız gerekiyor. Bunun için de hiçbir engel yok. Sokağa çıktığın zaman, bir yere gittiğin zaman Kürtçe konuşman için hiçbir engel yok. Bizim birinci vazifemiz evlerimizi Kürt Okulu yapmak. O zaman Kürtçenin önü daha açık olur” ifadelerini kullandı.
‘RESMİ DİL OLMASI İÇİN ÇALIŞALIM’
Herkesin Kürt dili için elini taşın altına koyması gerektiğini vurgulayan Fidan, Kürt dilinin eğitim ve resmi dil olması için mücadelenin birlikte yürütülmesi gerektiğini de belirtti. Halka seslenen Fidan, “Herkes çocuğuna Kürtçe öğretsin. Onlara şimdi Kürtçe öğretmezsek, 15-20 yıl sonra artık Kürtçe konuşanların sayısı azalacak. Her ulus diliyle var. Bizde dilimizle var olmak istiyoruz. Dilimize sahip çıkalım” çağrısında bulundu.
MA / Rukiye Payiz Adıgüzel